Kar 6 zahtevnejših reševanj se je zgodilo v zadnjih dneh.

20. 6 - Reševanje iz kanjona Sušec - v popoldanskih urah smo bili obveščeni, da si je udeleženec kanjoninga poškodoval gleženj. Ko smo prišli do ponesrečenega smo aktivirali helikopter z dežurno ekipo, saj je transport ponesrečenca iz kanjona zelo zahteven in dolgotrajen. Izkazalo se je, da je imel ponesrečeni trojni zlom gležnja. Prepeljan je bil na operacijsko mizo SB Jesenice.

22. 6 Jalovec - letošnje najzahtevnejše reševanje se je začelo v večernih urah, ko smo bili aktivirani po klicu ponesrečenke izpod vrha Jalovca. Največja težava je bilo locirati ponesrečenko, saj razen tega, da sta med Jalovcem in Mangartom, nismo uspeli izvedeti. Z vso opremo nas je 15 reševalcev začelo s klasičnim reševanjem. Okoli 23. ure smo ponesrečenko in njenega moža našli na višini 2400 metrov pod vrhom Jalovca. Poškodovana je sestopala iz vrha, kjer je na snežišču padla in drsela nekaj 10 metrov ter se ustavila. V kolikor bi drsela še 20 m,.. Imela je zlomljeno nogo ter poškodovano glavo. Srečo je imela tudi, da se je ustavila na zavetrni strani gore, saj je bilo le 50 m stran zelo vetrovno in mrzlo. Nizki čevlji (Meindl) z derezicami, kratke hlače, brez opreme za visokogorje,... Ponesrečenko smo z nosili do 3h zjutraj transportirali v bivak pod Kotovim sedlom, že prej pa je njenega moža Florjan (GRS Rateče) pospremil do bivaka. Odločili smo se, da počakamo na helikopter, da bo ponesrečenko odpeljal v SB Jesenice. Ob 7.00 je bila ponesrečenka še v bolnišnici, mi pa v Tamarju na jutranji kavici.

Članek o reševalni akciji lahko preberete tudi na portalu aktiven.si.

22. 6. Mangart - med akcijo v Jalovcu so nas poklicali hrvaški plezalci, ki so tisti dan plezali Jugozahodni raz v Mangartu, ter niso mogli sestopiti zaradi snežišča, zavozlane vrvi,.. Noč sta plezalca prebivakirala v steni in smo ju v jutranjih urah skupaj z reševalci GRS Tolmin, spustili iz smeri.

23. 6 Pihavec - naslednji večer smo bili aktivirani s strani planincev, ki so se nahajali na vrhu Pihavca nad Bavšico. Enemu izmed planincev se je osvežila stara poškodba kolena. Tudi tile planinci so noč prebivakirali na vrhu Pihavca ter smo jih s pomočjo helikopterja naslednji dan spravili v dolino.

26. 6. Juliana Trail - po dnevu premora so nas obvestili o poškodovani pohodnici na novo odprti pohodniški poti Juliana trail na odseku Kluže - Možnica. Poškodovano z zlomljenim gležnjem smo na nosilih transportirali do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tolmin in jo odpeljali na zdravljenje v SB Šempeter.

2. 7. Mangart - še ena zahtevna več kot peturna akcija se je začela odvijati ob 11h dopoldne, ko so nam pohodniki v bližini ponesrečenke sporočili, da slišijo klice na pomoč iz stene Mangarta. Planinka je ujela svojo nogo med polkubičnega metra veliko skalo in steno. Zaradi izkušenj izpred nekaj let izpod Boke, smo takoj aktivirali helikopter ter gasilce PGD Bovec, ki so usposobljeni za delo z pnevmatskimi blazinami. S skupnimi močmi smo ponesrečeno po petih urah rešili in jo s helikopterjem odpeljali v SB Jesenice.

Prispevek o reševanju pa najdete tudi na portalu Siol.net.

 

 

6 akcij, 6 zelo zahtevnih reševanj, vsako reševanje po svoje naporno, od neopremljenih do popolno opremljenih,.. upajmo, da se ta tempo ne nadaljuje.

Poudariti velja, da so v trenutnih razmerah za hojo v visokogorje poleg standardne poletne planinske obutve, nujni tudi cepin in derete. Še veliko je snežišč - tudi na severni strani Mangarta. Derezice, kot jih je imela obute poškodovanka na Jalovcu, pa vsekakor nimajo kaj iskati na taki višini in v takih razmerah. Mogoče ima kdo zaradi njih varnejši občutek hoje, vendar je tole le občutek, ki se lahko tragično konča.

Pa varno v hribih!